Nalaten

Als iemand sterft, moet de nalatenschap afgewikkeld worden. Dit gebeurt vaak in een emotionele en moeilijke periode. Nabestaanden worden geconfronteerd met de financiële, juridische en fiscale consequenties van het overlijden. Geen ideaal tijdstip voor het nemen van belangrijke beslissingen. Van oudsher staan notarissen nabestaanden bij om zaken netjes af te handelen.

Huwelijk en kinderen

Bij een huwelijkspartner is doorgaans geen verdeling van de nalatenschap nodig. Ook niet als er kinderen zijn. Bij wet is immers geregeld dat zij hun erfdeel pas krijgen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Wel moet u de waarde van het erfdeel van de kinderen vast laten stellen. In de meeste andere gevallen moet de nalatenschap verdeeld worden.

Verklaring van erfrecht

Als iemand sterft, is bijna altijd een verklaring van erfrecht nodig. Zo kunnen nabestaanden over de bankrekening van de overledene beschikken. Of de tenaamstelling van de rekening wijzigen. In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Erfbelasting

Als u erft, moet u mogelijk erfbelasting betalen. Dit hangt af van de hoogte van de nalatenschap en of er een familierelatie is. Als deskundige op het gebied van erfbelasting helpen we u graag bij de aangifte erfbelasting. Zeker als in de nalatenschap een eigen onderneming is betrokken of er aanspraken van kinderen moeten worden doorberekend, is deze aangifte vaak erg lastig.

Onderzoek naar testament of erfgenamen

Sommigen mensen hebben geen naaste familie (meer). Wij doen in zo’n geval onderzoek naar het bestaan van een testament, bij het Centraal Testamenten Register in Den Haag en bij verre familieleden die we via het bevolkingsregister opsporen. Als er niemand als erfgenaam is benoemd, leggen wij de nalatenschap voor aan erfgenamen. Aan hen leggen we de vraag voor of zij de nalatenschap willen aanvaarden. Bij meerdere erfgenamen maken we afspraken over wie de nalatenschap moet afwikkelen. Wij kunnen deze taak voor hen uit handen nemen.

Aanvaarden nalatenschap

Elke erfgenaam krijgt de keuze een nalatenschap te aanvaarden of verwerpen. Aanvaarden kan op twee manieren: zuiver en beneficiair. De erfgenaam krijgt deze keuze onder meer omdat hij bij aanvaarding in de rechten en verplichtingen van de overledene treedt. Hij is daarmee bijvoorbeeld ook verplicht om de schulden van de nalatenschap te voldoen uit zijn eigen vermogen indien de nalatenschap niet toereikend is. Wij adviseren u graag over de te maken keuze en brengen informatie over baten en lasten van de nalatenschap in beeld. Ook kunnen wij voor u een beneficiaire aanvaarding of verwerping (via de rechtbank) verzorgen.

Volmacht

Bij meerdere erfgenamen kan een volmacht worden opgemaakt. Hierbij krijgt een van de erfgenamen de volmacht om de nalatenschap namens alle erfgenamen af te wikkelen. Zo’n volmacht wordt vermeld in de verklaring van erfrecht.

Waar kunnen wij u mee helpen?


Is uw testament duidelijk?

Voorkom dat nabestaanden met vragen achterblijven. Controleer uw testament met behulp van deze gratis scan.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
Openingstijden
  • Maandag
    9.00 - 17.30
  • Dinsdag
    9.00 - 17.30
  • Woensdag
    9.00 - 17.30
  • Donderdag
    9.00 - 17.30
  • Vrijdag
    9.00 - 17.30
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Website door Tundra digital branding & marketing bureau