erf- en schenkbelasting

Opnieuw € 100.000 belastingvrij schenken.

Vanaf 2017 is het opnieuw mogelijk om tot 100.000,– belastingvrij te schenken mits de schenking aan de eigen woning wordt besteed. Maar let op, de spelregels zijn veranderd!

 

Tongift van 1 oktober 2013 t/m 31 december 2015
In deze periode kon men tot 100.000,– belastingvrij schenken aan iemand die de schenking gebruikte voor de aankoop of verbouwing van zijn eigen woning, de aflossing van zijn hypotheek of de aflossing van een restschuld na verkoop van zijn eigen woning. De schenkingsakte moest de voorwaarde bevatten dat de schenking op deze wijze moest worden besteed. Bijzonder was dat voor deze vrijstelling geen bijzondere familierelatie vereist was. Er kon dus ook geschonken worden door oom aan neef, tante aan nicht of zelfs tussen kennissen. Werd er op deze wijze geschonken door ouder aan kind dan ging deze bijzondere vrijstelling wel ten koste van de mogelijkheid om eenmalig tussen ouder en kind een verhoogd bedrag te schenken (destijds 24.000,– eenmalig). Was al een keer eerder een eenmalig verhoogd bedrag tussen ouder en kind geschonken dan gold slechts een beperkte mogelijkheid om aanvullend te schenken. Bijzonder was dat de ontvanger niet per se tussen de 18 en 40 jaar oud hoefde te zijn, zoals dat wel geldt bij een eenmalig verhoogde schenkvrijstelling tussen ouder en kind.

Tongift vanaf 2017
Vanaf 2017 is het weer mogelijk om 100.000,– belastingvrij te schenken mits voor hetzelfde doel: aankoop of verbouwing eigen woning of aflossing hypotheek of restschuld. Maar er zijn enkele in het oog springende verschillen met de tijdelijke regeling uit 2013/2014:

  • de ontvanger moet minimaal 18 jaar oud zijn en mag nog geen 40 zijn;
  • de vrijstelling geldt niet als al gebruik is gemaakt van de tongift uit 2013/2014;
  • de schenking mag niet onder voorwaarden zijn (zie hierna)
  • als tussen ouder en kind wordt geschonken geldt bijzonder overgangsrecht (zie hierna)

Niet onder voorwaarden
Aan de schenking mogen geen andere voorwaarden worden gesteld dan dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning. Er mag bijvoorbeeld géén herroepelijke schenking worden gedaan (die zou kunnen worden teruggedraaid) en evenmin mag een tweetrapsschenking worden gedaan. Bij een tweetrapsschenking bepaalt de schenker waar het vermogen heengaat indien de ontvanger (bijvoorbeeld) komt te overlijden. De mogelijkheden van een schenkingsakte op maat worden hiermee behoorlijk ingeperkt.

Overgangsrecht
Ingeval van een schenking tussen ouder en kind kan de vrijstelling lager zijn dan 100.000,– indien al eerder een beroep werd gedaan op een eenmalig verhoogde vrijstelling. Het bedrag van die vrijstelling komt dan in mindering! Ook komen nadien onbenut gelaten mogelijkheden om de eenmalig verhoogde vrijstelling te verhogen in mindering! We informeren u graag over de gevolgen van dit ingewikkelde overgangsrecht voor uw situatie.

Uitsmeren
Nieuw is bovendien de mogelijkheid de schenking van 100.000,– uit te smeren over (maximaal) drie opeenvolgende jaren. Uiterlijk in het tweede jaar na de eerste gift moet het gehele bedrag aan de eigen woning zijn besteed. Dit is vooral interessant indien de ontvanger er zijn hypotheek mee wil aflossen en per jaar maximaal een bepaald boetevrij bedrag mag aflossen. Let wel dat het (maximaal) drie aparte schenkingen betreft zodat in het voorkomende geval drie akten moeten worden opgemaakt. Let wel dat bovendien telkens op het moment van de schenking de leeftijdsgrens van 40 jaar geldt.

 erf- en schenkbelasting

Opnieuw € 100.000 belastingvrij schenken.

Lees meer

het levenstestament 2.0

DGF Notarissen verzorgt gratis lezing over de actuele stand van zaken rondom het levenstestament.

Lees meer

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Webdesign: Janssen.nl reclamebureau + internetbureau