het levenstestament in de praktijk

Wel of geen bewind nu er een levenstestament is opgesteld? De kantonrechter doet uitspraak…

In een levenstestament:

  • wijst u een vertrouwenspersoon aan die namens u mag handelen: de gevolmachtigde;
  • geeft u uw gevolmachtigde gedetailleerd aanwijzingen omtrent uw wensen op financieel en medisch gebied;
  • geeft u aan wanneer het levenstestament ingaat: veelal nadat u zelf niet meer bekwaam bent om beslissingen te nemen
  • bepaalt u of en bij wie uw vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen voor zijn handelingen.

lees hier meer over het levenstestament

Onbekwaamheid

De cliënt maakt veelal een levenstestament op voor de situatie dat hij of zij wilsonbekwaam is, dat wil zeggen dat hij/zij zelf niet meer bekwaam is om zijn eigen beslissingen te nemen. De cliënt laat voor die situatie het nemen van de beslissingen en de uitvoering daarvan liever over aan een zelf uitgekozen vertrouwenspersoon, de gevolmachtigde, dan aan een door de rechter uitgekozen bewindvoerder of curator.

Levenstestament of bewind/curatele?

Is er ruimte voor de benoeming van een bewindvoerder of curator, wanneer een onbekwame vroeger (toen hij nog bekwaam was) een levenstestament heeft opgesteld. Dat blijkt af te hangen van de omstandigheden, zo blijkt uit twee uitspraken van de kantonrechter, gewezen op gelijke datum maar door verschillende kantonrechters. Leest u mee?

Kantonrechter in Haarlem d.d. 12-10-2017. Gemachtigde blijkt ‘geheimschrijver’: benoeming neutrale bewindvoerder

Moeder is onbekwaam en heeft twee zoons. Zij heeft eerder een levenstestament opgesteld (kennelijk toen ze nog wel bekwaam was om haar wil te bepalen) en heeft één zoon benoemd tot haar gemachtigde op financieel en niet financieel gebied. De gemachtigde zoon geeft géén openheid van zaken aan zijn broer en heeft bezoek door zijn broer aan zijn moeder, verhinderd. Er is een kortgedingprocedure nodig geweest om een bezoekregeling in te stellen. Kortom, de gemachtigde gaat weinig transparant te werk. De kantonrechter acht daarom voldoende redenen aanwezig om af te wijken van het levenstestament door een neutrale bewindvoerder (en mentor) te benoemen.

Kantonrechter in Lelystad d.d. 12-10-2017. Kantonrechter volgt duidelijke en consistente wil van ‘levenstestateur’. Geen benoeming bewindvoerder.

Vader heeft drie kinderen en heeft bij voortduring de wens te kennen gegeven in de toekomst niet onder bewind of onder curatele gesteld te willen worden. Vader maakt uiteindelijk een levenstestament op en benoemt daarin o.a. één dochter tot zijn algemeen gemachtigde. De volmacht gaat per direct in (dochterlief behartigt immers al vele jaren vaders zaken). In het levenstestament is uitdrukkelijk de wens van vader opgenomen dat hij nimmer onder bewind of onder curatele gesteld wens te worden en dat zulks voor hem aanleiding is geweest het levenstestament op te stellen. De twee andere kinderen zijn het hier kennelijk niet mee eens en dienen een verzoek tot ondercuratelestelling van vader in (later omgezet in een verzoek tot onderbewindstelling). Vader mengt zich in de procedure – kennelijk is hij nog steeds bekwaam – en geeft aan met verbazing kennis te hebben genomen van het verzoek van zijn twee andere kinderen én dat hij nog steeds achter de inhoud van het levenstestament staat. Hij wil dat zijn dochter en gemachtigde zijn zaakjes blijft regelen zoals ze dat al vele jaren doet. De kantonrechter wijst het verzoek van de twee andere kinderen af, nu vader duidelijk en consistent heeft aangegeven niet onder bewind gesteld te willen worden en dat hij om die reden een levenstestament heeft opgesteld.eindejaarsschenking

Ter besparing van schenk- en erfbelasting kan nú nog gebruik worden gemaakt van de vrijstellingen voor 2017.

Lees meer

DGF Notarissen, nieuw logo en nieuwe huisstijl

Onlangs organiseerde DGF Notarissen een bijeenkomst over “Het Levenstestament 2.0” in Het Klavier te Kaatsheuvel. Een succesvolle en drukbezochte bijeenkomst. Maar liefst 260 belangstellenden zorgden voor een overvol Klavier en een gezellige bijeenkomst. Deze bijeenkomst was voor ons tevens hét moment om de nieuwe naam, het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl van ons kantoor bekend […]

Lees meer

het levenstestament in de praktijk

Wel of geen bewind nu er een levenstestament is opgesteld? De kantonrechter doet uitspraak…

Lees meer

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Webdesign: Janssen.nl reclamebureau + internetbureau