Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap heeft één of meer aandeelhouders. Zij hebben aandelen in de bv. Daarmee hebben zij recht op de winst van de bv en stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders.

De besloten vennootschap (BV)

De eerste aandeelhouders richten de bv op. Hiervoor is een notariële akte vereist en daarna een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Tevens moeten zij een kapitaal inbrengen. Zij krijgen in ruil daarvoor aandelen.

Naast aandeelhouders heeft een bv ook een of meer directeuren. Zij voeren de dagelijkse leiding, bepalen het beleid en zijn tekenbevoegd namens de bv. De directie is verantwoording schuldig aan aandeelhouders.

De eigenaar van bv is aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Anderen (denk aan: directeuren of aandeelhouders en hun partners) zijn in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming, behalve bij wanbeleid. Als de bv ophoudt te bestaan, wordt het resterende vermogen aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Flex-bv

Op 1 oktober 2012 is de zogeheten flex-bv Wet ingegaan. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de wettelijke spelregels voor een bv. Vanaf die datum is het bijvoorbeeld mogelijk dat een aandeelhouder aandelen heeft die géén stemrecht hebben, maar alleen winstrecht of andersom. De flex-bv Wet houdt ook in dat de directie aansprakelijk kan zijn voor de schulden van de bv als de bv haar schulden niet kan betalen na een zogeheten ongeoorloofde (winst)uitkering aan aandeelhouders.

Statuten

In de statuten van de bv staat hoe de directeuren worden benoemd en ontslagen, wie tekenbevoegd is en wanneer een directeur vooraf met de aandeelhouders dient te overleggen. In statuten staat ook wie de onderneming voort moet zetten als een van de aandeelhouders of directeuren wegvalt. Dit garandeert het besloten karakter van deze rechtsvorm.

Het opstellen van goede statuten en nadere afspraken in een aandeelhoudersovereenkomst zijn essentieel in een bv. Zeker bij meerdere aandeelhouders en/of directeuren. Voor het vastleggen van juiste, passende, afspraken tussen de directeuren en aandeelhouders zijn we u graag van dienst. Voor een vrijblijvend oriënterend gesprek bent u bij ons van harte welkom.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel
Openingstijden
 • Maandag
  9.00 - 17.30
 • Dinsdag
  9.00 - 17.30
 • Woensdag
  9.00 - 17.30
 • Donderdag
  9.00 - 17.30
 • Vrijdag
  9.00 - 17.30
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Website door Tundra digital branding & marketing bureau