Schenken

Met een gift of schenking bespaart u erfbelasting voor uw nabestaanden bij uw overlijden. U kunt bijvoorbeeld een deel van uw vermogen schenken.

Papieren schenking

U bespaart ook erfbelasting door gebruik te maken van een zogeheten ‘papieren schenking’. U schenkt in dit geval een vermogen zonder dat u het vermogen al daadwerkelijk beschikbaar hoeft te stellen aan uw kinderen of toekomstige erfgenamen. Een papieren schenking dient bij notariële akte vastgelegd te worden. Er zijn voorwaarden waaraan een schenking op papier moet voldoen. Deze nemen we graag met u door.

Schenkbelasting

Actuele tarieven en vrijstellingen voor schenkbelasting vindt u hier. Wilt u meer weten over het schenkingsrecht of een belastingvrije schenking, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Schenken zonder levenstestament

Is er géén levenstestament opgemaakt, maar wil iemand toch schenken en is de persoon in kwestie niet capabel om dit zelf te regelen? Dan is er eigenlijk geen alternatief. De persoon in kwestie kan onder bewind of curatele worden gesteld. De bewindvoerder of curator kan echter alleen schenken met machtiging van de Kantonrechter. Die machtiging komt er niet als niet ook in het verleden vergelijkbare schenkingen zijn gedaan of het schenkvoornemen niet ondubbelzinnig vastligt.

Voorkom problemen rond schenkingen met een levenstestament. Hierin legt u uw wensen vast in het geval dat u een zwaar ongeval zou krijgen, ernstig ziek wordt of dement wordt. We informeren u hier graag over.

Testament

In een testament legt u vast wie uw erfgenamen zijn als u overlijdt. U kunt in een testament afwijken van wettelijke regelingen en andere erfgenamen aanwijzen. In een testament kunt u ook andere zaken regelen. Bijvoorbeeld wie uw executeur is, wie bepaalde bezittingen moet krijgen of dat een erfenis eigen vermogen is en altijd blijft van uw erfgenaam of erfgenamen. Samenwoners met kinderen kunnen in een testament een regeling voor de langstlevende maken.

Uw wensen staan centraal

Een testament moet bij een notaris worden opgemaakt. Ook het aanpassen of herroepen van een testament kan alleen via een notaris. We helpen u graag bij het maken van een goed testament. We bespreken hiervoor al uw wensen en dragen vanuit onze kennis en ervaring oplossingen aan. De fiscale gevolgen van een testament komen daarbij ook aan de orde.

Langstlevende

De regels op het gebied van het erfrecht zijn gelijk voor gehuwden en geregistreerde partners. Vaak wordt gedacht dat bij wet is geregeld dat automatisch de langstlevende de hele erfenis krijgt en dat de kinderen moeten wachten totdat beide ouders overleden zijn. Dit is slechts deels waar. Er zijn echter veel meer testamenten mogelijk die verschillende juridische, fiscale en praktische gevolgen hebben. Zo is het sterk aan te reden om in de volgende gevallen een testament te maken:

  • Er zijn stiefkinderen
  • U heeft kinderen uit verschillende relaties
  • U heeft minderjarige kinderen
  • U wilt niet dat een (ex)partner van uw kind aanspraak kan maken op uw erfenis

Testament up-to-date houden, waarom?

Heeft u al een testament? Zorg dan dat deze up-to-date blijft. Niet alleen wijzigingen in uw persoonlijke situatie, maar ook wetswijzigingen of fiscale maatregelen vanuit het rijk kunnen van invloed zijn op de uitvoering van uw wensen in uw testament. We helpen u graag bij een vrijblijvende testamentcheck. We adviseren u om hier zeker eens in de vijf jaar gebruik van te maken.

Waar kunnen wij u mee helpen?


Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
Openingstijden
  • Maandag
    9.00 - 17.30
  • Dinsdag
    9.00 - 17.30
  • Woensdag
    9.00 - 17.30
  • Donderdag
    9.00 - 17.30
  • Vrijdag
    9.00 - 17.30
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Website door Tundra digital branding & marketing bureau