Je kunt kindsdelen niet zomaar uitbetalen

In het Max Magazine van november 2019 lazen we een ingezonden vraag van een weduwe die zich afvroeg of zij de erfdelen van haar kinderen mag uitbetalen.

kindsdelen niet zomaar uitbetalen

Ze noemde daarbij als voorbeeld de uitbetaling van de erfdelen zodra zij naar een verzorgingstehuis moet. Het uitbetalen drukt dan haar vermogen en dus ook de eigen bijdrage van een verzorgingstehuis.

De overleden echtgenoot van de weduwe had een testament ‘op de langstlevende’. Op basis daarvan is erfbelasting betaald over de erfdelen van de kinderen (de ‘kindsdelen’) die de weduwe niet hoefde uit te betalen maar op papier wel degelijk bestaan. Bij de berekening van de verschuldigde erfbelasting is het mogelijk – afhankelijk van de inhoud van het testament – dat een aftrekpost in aanmerking is genomen vanwege het feit dat de weduwe levenslang de kindsdelen niet hoeft uit te betalen. In wezen heeft de weduwe daarmee een “vruchtgebruik” van de erfdelen van de kinderen wat de waarde van de kindsdelen voor de erfbelasting drukt (vandaar de bedoelde aftrekpost). Als de weduwe tijdens leven de kindsdelen opeens uitkeert, geeft zij in wezen haar “vruchtgebruik” prijs en kan daarover schenkbelasting verschuldigd zijn. Dit leidt uitzondering:

 1. als in het testament 6% samengestelde rente over de kindsdelen is opgenomen en op basis daarvan géén aftrekpost “vruchtgebruik” op de kindsdelen in aanmerking is genomen bij de aangifte erfbelasting; óf
 2. in het testament staan bepaalde situaties omschreven waaronder de weduwe de kindsdelen moet uitkeren (bijv. bij opname in een verzorgingstehuis) én de weduwe uitkeert ter gelegenheid van één van die situaties.

De moraal van dit verhaal:

 1. maak een testament en zorg ervoor dat het testament voorziet in het uitkeren van kindsdelen in situaties waarin dat wenselijk is;
 2. heeft u een (gedateerd) testament, laat het dan nog eens nakijken op dit onderwerp;
 3. overweegt u uitkering van kindsdelen, informeer dan altijd bij DGF Notarissen of dit zonder schenkbelasting mogelijk is. Wij helpen u graag om verrassingen te voorkomen.


Artikelen

Schenktips waarmee u iedereen blij maakt

Wilt u zeker weten dat iedereen blij wordt van uw schenking? En u zelf ook? Lees onze 8 tips.

Lees meer

Alimentatieduur per 1 januari 2020 verkort

Per 1 januari 2020 is de termijn voor het betalen van partneralimentatie naar beneden bijgesteld. Let op! De wetswijziging geldt alleen voor partneralimentatie en dus niet voor kinderalimentatie.

Lees meer

Vererft het voorkeursrecht?

Het komt vaak voor in met name familieverhoudingen. Een voorkeursrecht tot koop op een onroerende zaak als de huidige eigenaar die wil verkopen.

Lees meer

Je kunt kindsdelen niet zomaar uitbetalen

In het Max Magazine van november 2019 lazen we een ingezonden vraag van een weduwe die zich afvroeg of zij de erfdelen van haar kinderen mag uitbetalen.

Lees meer

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
Openingstijden
 • Maandag
  9.00 - 17.30
 • Dinsdag
  9.00 - 17.30
 • Woensdag
  9.00 - 17.30
 • Donderdag
  9.00 - 17.30
 • Vrijdag
  9.00 - 17.30
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Website door Tundra digital branding & marketing bureau