In het Max Magazine van november 2019 lazen we een ingezonden vraag van een weduwe die zich afvroeg of zij de erfdelen van haar kinderen mag uitbetalen.
Ze noemde daarbij als voorbeeld de uitbetaling van de erfdelen zodra zij naar een verzorgingstehuis moet. Het uitbetalen drukt dan haar vermogen en dus ook de eigen bijdrage van een verzorgingstehuis.
De overleden echtgenoot van de weduwe had een testament ‘op de langstlevende’. Op basis daarvan is erfbelasting betaald over de erfdelen van de kinderen (de ‘kindsdelen’) die de weduwe niet hoefde uit te betalen maar op papier wel degelijk bestaan. Bij de berekening van de verschuldigde erfbelasting is het mogelijk – afhankelijk van de inhoud van het testament – dat een aftrekpost in aanmerking is genomen vanwege het feit dat de weduwe levenslang de kindsdelen niet hoeft uit te betalen. In wezen heeft de weduwe daarmee een “vruchtgebruik” van de erfdelen van de kinderen wat de waarde van de kindsdelen voor de erfbelasting drukt (vandaar de bedoelde aftrekpost). Als de weduwe tijdens leven de kindsdelen opeens uitkeert, geeft zij in wezen haar “vruchtgebruik” prijs en kan daarover schenkbelasting verschuldigd zijn. Dit leidt uitzondering:
De moraal van dit verhaal:
Wilt u zeker weten dat iedereen blij wordt van uw schenking? En u zelf ook? Lees onze 8 tips.
Lees meerPer 1 januari 2020 is de termijn voor het betalen van partneralimentatie naar beneden bijgesteld. Let op! De wetswijziging geldt alleen voor partneralimentatie en dus niet voor kinderalimentatie.
Lees meerHeeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.