Vererft het voorkeursrecht?

Het komt vaak voor in met name familieverhoudingen. Een voorkeursrecht tot koop op een onroerende zaak als de huidige eigenaar die wil verkopen.

Maar wat als de voorkeursgerechtigde overlijdt: gaat het voorkeursrecht dan over op diens erfgenamen? Dat hangt er maar vanaf…

Moeder verkoopt percelen grond aan een zoon en een dochter. In de leveringsakte is onder meer bepaald: “indien de koper voornemens is het verkochte (..) te vervreemden (..), is de koper verplicht het verkochte aan de verkoper (..) aan te bieden.”

Uiteraard diende zich een moment aan waarop de zoon en dochter tot verkoop van de percelen wilden overgaan. Moeder was toen al overleden. De notaris die de verkoop door zoon en dochter begeleidde zag zich voor een probleem gesteld: is het voorkeursrecht vervallen door het overlijden van moeder of hebben haar erfgenamen (er waren meer kinderen dan alleen de bedoelde zoon en dochter) dat voorkeursrecht nu verkregen? De eerder gemaakte afspraken vermeldden hierover niets.

De wet gaat ervan uit dat als hoofdregel aanspraken van een overledene (bijv. op een voorkeursrecht) overgaan op diens erfgenamen. Uit de overeenkomst kan echter anders “voortvloeien”. Voortvloeien wil zeggen dat ofwel in de overeenkomst expliciet het tegendeel blijkt ofwel dat dat uit de omstandigheden blijkt. Dat laatste vult de rechter met name in door te kijken naar wat partijen over en weer kennelijk als bedoeling/verwachting hadden. Kortom een heel vaag criterium dat ertoe leidt dat de uitkomst van een juridische geschil op dit punt niet te voorspellen valt.

In de hiervoor geschetste zaak die diende bij het Hof in Amsterdam bepaalde het Hof evenals eerder al de Rechtbank dat het voorkeursrecht niet op de erfgenamen van moeder was overgegaan.

Voor wie niet tot in twee instanties wil procederen met bijvoorbeeld familieleden over de reikwijdte van een voorkeursrecht is het uiteraard veel beter om in de overeenkomst vast te leggen wat er met het voorkeursrecht gebeurt als één van partijen overlijdt. DGF Notarissen besteedt hier dan ook de nodige aandacht aan bij het opstellen van een voorkeursrecht in de leveringsakte.Artikelen

Schenktips waarmee u iedereen blij maakt

Wilt u zeker weten dat iedereen blij wordt van uw schenking? En u zelf ook? Lees onze 8 tips.

Lees meer

Alimentatieduur per 1 januari 2020 verkort

Per 1 januari 2020 is de termijn voor het betalen van partneralimentatie naar beneden bijgesteld. Let op! De wetswijziging geldt alleen voor partneralimentatie en dus niet voor kinderalimentatie.

Lees meer

Vererft het voorkeursrecht?

Het komt vaak voor in met name familieverhoudingen. Een voorkeursrecht tot koop op een onroerende zaak als de huidige eigenaar die wil verkopen.

Lees meer

Je kunt kindsdelen niet zomaar uitbetalen

In het Max Magazine van november 2019 lazen we een ingezonden vraag van een weduwe die zich afvroeg of zij de erfdelen van haar kinderen mag uitbetalen.

Lees meer

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u een vraag? Wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken? Bel dan 0416 27 49 62 of mail ons middels onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief in uw mailbox?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DGF Notarissen
Post Postbus 120
5170 AC Kaatsheuvel
Bezoek Brugske 19
5171 VR Kaatsheuvel

T 0416 27 49 62
F 0416 27 82 95
E info@dgfnotarissen.nl
W www.dgfnotarissen.nl
Openingstijden
 • Maandag
  9.00 - 17.30
 • Dinsdag
  9.00 - 17.30
 • Woensdag
  9.00 - 17.30
 • Donderdag
  9.00 - 17.30
 • Vrijdag
  9.00 - 17.30
DGF Notarissen    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy    |    Zie ook    |    Website door Tundra digital branding & marketing bureau